Dünya Emek Günü ve Tarihsel Gelişimi
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında birlik ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.

İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik çalışma için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne bir yürüyüş düzenledi.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu ile işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktı.
Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi birlikte yürüdü. Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.
Bu gösterilerin tekrarlanması engellendi ancak 14-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs’ın tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanılmasına karar verildi.
Zaman içerisinde 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliği kazandı.
Türkiye’de ilk kez 1923’te resmi olarak kutlandı ve 2008 yılının Nisan ayında “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanılması kabul edildi.
Tüm emekçilerin ve işçilerin ‘1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ kutlu olsun❗️