Tersine Mentorluğun Büyüyen Hafızası

Tersine Mentorluğun Büyüyen Hafızası

10 Ekim 2017 0 Yazar: Editör

Tersine Mentorluğun (Reverse Mentoring) Büyüyen Hafızasında Gelecek Yıllarda Neler Var?

İş yaşamında örnekleri günden güne artan mentorluk uygulamaları, şirketlerin değişim yönetiminde yer verdiği konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Ast-üst ilişkisinden ekip çalışmasına uzanan bu gönüllü yolculuk değer kazanırken; hemen yanında tersine mentorluk uygulamaları da şirket kültürünün bir parçası haline geliyor.

Dijital ekosisteme yüksek uyumlu genç profesyoneller ile kıdemli profesyonelleri buluşturan tersine mentorluk uygulamalarının, şirketlerin yeni nesil gelişim programlarının önemli bir parçası olduğunu görüyoruz.

Geleneksel veya tersine mentorluk programları, ekip ruhunu ve kurum içi iletişimi güçlendirmekte ve çalışanlarla birlikte başarma kültürünü desteklemektedir.

İşyerinde işbirliği ve ekip çalışmasının önemi Tersine mentorluk, General Electric’in eski CEO’su Jack Welch’in 1990’ların sonlarında bilgi teknolojileri alanında kendi gelişim ihtiyacını ve genç neslin bu alandaki yetkinliğini fark etmesiyle ortaya çıktı.

Welch ve yönetim ekibi, internet ve teknoloji konusunda genç çalışanlardan mentorluk almıştı.(*) 2010’ların başında Türkiye’de Danone, Bosch, SAP, Unilever, Total gibi uluslararası şirketlerin öncülüğünde öne çıkan tersine mentorluk uygulamaları yerli şirketlerde de uygulamaya alınmakta.**

Dünya’da iş rolleri değişiyor!

İngiliz Tesco’nun CEO’su Philip Clarke, genç çalışanlarından Paul Wilkinson’la (28 yaşında) ayda bir kez mentorluk buluşması gerçekleştiriyor. Bu kez Philip Clarke, İngiliz süpermarket teknolojilerinin araştırma bölümünde çalışan genç profesyonel Wilkinson, patronuna bildiği her şeyi öğretiyor.*

Bu örnekte olduğu gibi birçok şirkette genç ve daha alt kademedeki çalışanlar, üst yöneticilerine tavsiye veriyor. Yani roller değişiyor. Dünyadaki yeni çalışma düzeninde ve dijital dönüşümde gençlere düşen görev ve sorumluluklar artacağı için gençlerin teknolojiyi olduğu kadar sektörü, dünyayı, çağı sıkı takip etmeleri ve enerjilerini fayda yaratmaya odaklamaları kaçınılmaz.

Tersine mentorluğun şirket kültürünün bir yansıması olması; farklı düzeylerde, farklı çalışma disiplinlerinde ve farklı görevlerde çalışan birçok kişiyi ortak amaca bağlaması önemli bir fırsat.

Kaynaklar

  1. * http://www.ekonomist.com.tr/yonetim-kariyer/artik-gencler-ceolara-mentorluk-yapiyor
  2. ** 10https://www.capital.com.tr/yonetim/liderlik/yeni-tip-mentor-geliyor