Chat-Bot ve Uygulama Alanlarından Örnekler

Chat-Bot ve Uygulama Alanlarından Örnekler

3 Ekim 2017 0 Yazar: Editör

Bot, internette verilen bir görevi yerine getiren programa verilen isim olarak hayatımızdaki teknolojilerle ilerleyen bir kavram olarak karşımızda…

Chat-Bot’un (Chat-Robot) yani “sohbet robotu”nun ilk kullanım alanları çağrı merkezleri ve müşteri hizmetleri faaliyetleridir. Belirli bir algoritma ile çalışan, gelişim durumuna göre yanıt veren, öğrenen ve yasal olarak altyapısının izin verildiği ülkelerde satış yapabilen yazılımlardır.

“Chat-Bot sistemleri”, çağrı merkezleri için ciddi verimlilik sağlamakla birlikte, belirli bir işleyişe sahip işlerin otomatikleştirilebilmesini kolaylaştırıyor. Bu sayede harcanan “iş gücü ve zaman” azaltılabiliyor.

Birçok uzmana göre, 2016 “chat-bot’ların yılı” olarak adlandırıldı. Binlerce chat-bot işletmelerin müşteri hizmetlerini daha hızlı geliştirmelerine, ürün ve hizmetlerini daha fazla satabilmelerine ve kazançlarını artırmalarına yardımcı oluyor.

Chat-botlar ve platformlardaki uygulamaları, tek bir uygulamayla ya da tek bir alanla sınırlı olmadığından birçok alanda ve birçok örnekle gün geçtikçe artıyor.

Örneğin, “Messenger” bot değil, botların çalıştığı platform olarak karşımıza çıkıyor: Anlık mesajlaşma (chat) uygulamalarında da botların çalıştığı platformlardan yararlanılıyor.

Bugüne kadar en gelişmiş ve çarpıcı Chat-Bot örnekleri arasında ABD’den (Apple – Appstore & Siri, Facebook – Messenger Platform, Microsoft – Tay, Google Home Voice Assistant gibi) yer alıyor. Piyasadaki en iyi ve en çok konuşulan uygulamalar: Amazon Echo ve Google Home.

Örneğin, “Facebook” şirketi kendi uygulaması olan Messenger platformu üzerinde özel bot’lar geliştirilmesine olanak sağlarken, donanımsal olarak “Jarvis” adlı yapay zekâ asistanının duyurusunu da yapmıştı. En popüler chat-bot girişimlerinden “Sensay” ise, Ethereum tabanlı bir kripto para birimi üzerinde çalışıyor. Sensay’ın asıl amacının “SENSE” adlı yeni para birimiyle P2P(*) para transferlerini, kendi mesajlaşma uygulamaları üzerinden gerçekleştirmek olacak.* Stanford psikologları tarafından geliştirilen terapi botu “Woebot” gibi uygulamalarda giderek artacağa benziyor.

İnsan kaynakları alanında “Chat-Bot kullanımı ve uygulamalarıyla” neler değişiyor?

Chat-Bot (Chat-Robot) gelecek dönemlerde “otomasyon destekli iş görüşmeleri”ni arttıracak, robotlarla iş görüşmesi gün geçtikçe de yaygınlaşacak…

Tüm dünyada farklı lokasyonlarda aynı anda işe alım görüşmeleri yapan, oryantasyon süreçleri yöneten global firmalarda uygulamaları görmek mümkün.

Unilever firması, giriş seviyesi işe alımlarında yapay zeka kullanarak, “maliyet verimliliği” ve “çalışan çeşitliliği” anlamında büyük bir başarı sağladı. İşe alım revizyonuna, Unilever – Kuzey Amerika ile başladı, 68 ülkede yürürlüğe girdi ve 15 farklı dilde toplam 250.000 başvuru sahibi katıldı.

Unilever, Temmuz 2016’dan Haziran 2017’ye kadar yapılan Kuzey Amerika’daki işe alım revizyon ve yapay zeka kullanımı çalışma sonuçlarını paylaştı:

  • İş başvurusu, yıl bazında yıllık yayın tarihinden sonraki ilk 90 gün içinde ikiye katlandı ve 15.000’den 30.000 başvuruya çıktı.
  • Unilever “bugüne kadarki en farklı sınıfını” seçti. Beyaz ırktan olmayan başvuru sahiplerinin işe alınmasında “önemli” bir artış vardı. Temsil edilen üniversitelerin sayısı 840’dan 2.600’e yükseldi. İşe alımlarda cinsiyet eşitliği vardı, bu durum yıllardır neredeyse hiç değişmemişti.
  • Bir adayın işe alınması için geçen ortalama süre, dört aydan dört haftaya düştü ve işe alımcıların başvuruları inceleyerek geçirdiği zaman % 75 azaldı. Adayların iş görüşme süreçlerinde ve ön eleme aşamaları ile iş görüşmeleri sonrasında adaya bilgilendirmenin daha hızlı yapılabilmesi, marka imajının ve şirket kaynaklarının daha iyi yönetilebilmesi amacıyla Chat-Bot uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yönetimi, teknolojik gelişimin yakından takip edilmesini gerektiriyor.

Teknik ve uygulamalı yönetilen ya da oyunlaştırma destekli altyapıda oluşturulan iş görüşmelerinde daha hızlı ve kolay yapılandırılmış sorulara ulaşım kolaylığı sağlayabilecek platform uygulamalarıyla, veri ulaşımına kolaylığı arttıran Chat-Bot uygulamalarıyla insan gücü maliyeti oranlarındaki değişim diğer önemli ve dikkatimizi çekecek alanlardan biri.

Chat-bot uygulama ve platformlardaki yaygın kullanım aşamaları gün geçtikçe iş gücü devir oranlarındaki değişimlerin yönetilebilmesi içinde oldukça yaygınlaşacak uygulamalarla da karşımıza çıkacağa benziyor.

İç iletişim, oryantasyon, eğitim ve anlık görüş alma, anket uygulamaları (çalışan memnuniyetinde alınan görüş ve önerilerin raporlanması) gibi alanlarda da zaman kazanımı sağlayacak olan veri uygulamaları da oldukça önemli diğer aşamalardandır.

Karşımıza çıkacak yeni insan kaynakları uygulamalarını, değişecek işgücü oranları ve maliyetlerinin sonuçlarını ve hayatımıza olumlu kazanımlarını heyecanla bekliyoruz. 🙂

Not: P2P(*) (Peer to Peer), birçok bilgisayarı birleştirip veri paylaşımına açıyor. P2P sayesinde bir veriyi tek tek göndermekle uğraşmıyor, tek seferde bir veriyi milyonlarca kişiye gönderebiliyorsunuz.

Kaynaklar

  1. Financial Times: https://www.ft.com/content/e90a6c1c-7764-11e7-a3e8-60495fe6ca71, https://www.ft.com/content/211abdba-7601-11e7-a3e8- 60495fe6ca71, https://www.ft.com/content/2701f644-206e-3908-9d83-30d0b6f7a812
  2. http://www.paraanaliz.com/2017/sirketler/yapay-zeka-ile-ise-alim-sureci-basladi-13670/
  3. https://blog.apiplug.com/chatbot-nedir-ve-ne-ise-yarar/
  4. https://lechatbot.com/chatbot-tarihi-ca9f90f68984
  5. https://www.entrepreneur.com/article/289788
  6. https://artemizguler.wordpress.com/2017/01/19/insan-kaynaklarinda-bot-chat-bot-kullanimi/
  7. * https://webrazzi.com/2017/08/15/sensay-sense-ethereum/
  8. http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/peer-to-peer-(p2p)-aglar-nedir-ve-nasil-calisir/15406#ad-image-0
  9. https://chatbotsjournal.com/25-chatbot-platforms-a-comparative-table-aeefc932eaff